SPECIAAL RIJEXAMEN VOOR LEERLINGEN MET FAALANGST

Naast een regulier rijexamen bestaat er sinds een aantal jaar een rijexamen voor faalangst. Dit examen is iets duurder dan een regulier examen, maar is voor mensen met faalangst zeker de moeite waard. Faalangst is de angst om te falen, mensen met faalangst zijn bang dat iets mislukt ondanks de goede voorbereiding. De examinator die dit faalangstexamen afneemt, is getraind om mensen met deze angst te begeleiden. Maar hoe zit dit faalangst rijexamen nu precies in elkaar? Wij leggen het je uit!

De inhoud van een faalangst examen

Het examen begint ten eerste met een intakegesprek waarin je duidelijk kunt uitleggen wat je faalangst situatie is en hoe de examinator hier rekening mee kan houden. Ook je rijinstructeur is hierbij aanwezig die verder uitleg kan geven over waar jouw angsten zich bevinden. Het faalangst examen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, zo kun jij er langer over doen. Tijdens dit examen kun jij een time-out aanvragen, dit is een rust moment naast de weg waarin jij even tot adem kunt komen. Dit is een ontzettend fijn onderdeel uit een faalangst rijexamen en ook zeker aan te raden om gebruik van te maken. Deze time-out mag zelfs meerdere keren, en kan de examinator zelf ook inlassen wanneer hij/zij denkt dat dit nodig is.

Een faalangst examen iets voor jou?

Een faalangst rijexamen is altijd bespreekbaar met je rijinstructeur, vaak geeft hij/zij dit zelf ook al aan als tip. Je rijinstructeur kent jou namelijk als geen ander achter het stuur, en wilt jou altijd laten slagen. Door hierover te praten, komen jullie er samen uit wat de mogelijkheden zijn, en stelt dit jou hopelijk gerust.

De duur en kosten van een faalangst examen

De duur voor je faalangst examen bij het CBR is in totaal 1 uur en 20 minuten, daarvan is 35 minuten voor de examenrit. De overige tijd is er om zoveel mogelijk voor rust te zorgen, denk hierbij aan de time-out. Bij het faalangst rijexamen moet je uiteraard hetzelfde weten als mensen met een regulier rijexamen.

Faalangstrijlessen bij rijschool Silvia

Onze rijinstructeurs bij Rijschool Silvia zijn er om jou te helpen en samen met jou het doel te bereiken, je rijbewijs behalen. Wij passen onze lessen aan jou aan, en zo is voor iedereen de rit naar zijn/haar rijbewijs persoonlijk. Wanneer wij faalangst bij jou ervaren bespreken wij dit met jou en eventueel met je ouders.

Wil je meer weten of heb je nog vragen over een faalangst rijexamen?

Wij begrijpen dat er veel onduidelijkheid kan ontstaan rondom een faalangst examen, daarom staan wij altijd voor jou klaar. Neem gerust contact met ons op, en wij zorgen ervoor dat al jouw vragen beantwoord worden. Ook voor vragen over ADHD of andere achtergronden helpen wij jou graag verder.