HOE VERLOOPT HET CBR EXAMEN?

Wanneer jij klaar bent voor je rijexamen, meld je je aan bij het CBR. Maar hoe werkt het CBR examen en wat is het CBR eigenlijk? Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) moet namens de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu zorgen voor de verkeersveiligheid. Het CBR moet de rijvaardigheid en medische geschiktheid van bestuurders controleren. Oftewel, bij het CBR leg jij je theorie- en praktijkexamen af en beoordelen zij of jij individueel de weg op mag. Maar hoe verloopt zo’n examen bij het CBR precies?

De onderdelen van je rijexamen

Het rijexamen bij het CBR bestaat uit vier onderdelen; voor het examen, op het parkeerterrein, de examenrit en de uitslag. Voordat je naar het CBR afreist, heb je thuis of samen met je rijinstructeur een zelfreflectie ingevuld, deze neem je mee. Ook de uitnodiging, en je identiteitsbewijs zijn nodig om je examen te kunnen afleggen.

De kennismaking

Vervolgens maak je samen met je rijinstructeur kennis met de examinator. Hij/zij legt uit hoe het examen verloopt en controleert een aantal zaken die je meegenomen hebt. Jij krijgt hierna de keuze of je rijinstructeur mee mag tijdens het rijexamen, dit bepaal jij zelf.

Op de parkeerplaats

Voordat je in de auto wegrijdt en je begint aan jouw CBR examen wordt er op de parkeerplaats van het CBR nog een ogentest afgenomen, je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. Dit doen ze omdat ze er zeker van willen zijn dat jij een voldoende zicht hebt. De examinator kan jou vervolgens een aantal vragen stellen over de auto zelf, denk hierbij aan de lampjes op het dashboard of het checken van de motorvloeistof.

De examenrit

Wanneer deze onderdelen afgerond zijn, begint de examenrit. De examenrit duurt ongeveer 35 minuten, en begint met het wegrijden bij het CBR. Vaak rij je zelfstandig naar een plek, of volg je de aanwijzingen van je examinator. Het rijden met een navigatie is een opdracht die ook zeker aanwezig kan zijn tijdens het examen.

De examinator van het CBR let op de beheersing van de auto, je kijkgedrag en de verkeersregels. Het kan zijn dat je al een tussentijds toets hebt afgenomen, indien je dit succesvol hebt afgerond, krijg je vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen. Heb je geen tussentijdse toets gehad? Dan moet je deze opdrachten nog uitvoeren.

De uitslag

Wanneer je weer netjes geparkeerd hebt op de parkeerplaats van het CBR, krijg je direct na afloop de uitslag. Ben jij geslaagd? Gefeliciteerd met je rijbewijs! Helaas gezakt? Niet getreurd, binnenkort nog een poging! Wil jij meer weten over het examen bij het CBR?

Neem gerust contact met ons op voor al jouw vragen of bekijk de website van het CBR. Op de website van het CBR staan verschillende filmpjes die jou kunnen helpen bij het voorbereiden op jouw CBR rijexamen.